Испечати

Крем чорба со пченка и ѓумбир

Крем чорба со пченка и ѓумбир

Состојки

  • 500гр. пченка од конзерва
  • 1 лажичка брашно
  • 25гр. путер
  • 300мл. млеко
  • 200мл, вода
  • мало парче свеж ѓумбир
  • 1 мала главица кромид
  • 6 гранчиња магдонос
  • малку морско оревче
  • по потреба сол, црн бибер

Подготовка

Во тава на оган ставете ја пченката со 10гр. путер.
Пржете ја 5-10 минути на среден оган.
Одвојте 4 лажици од пропржената пченка, а другата изблендирајте ја.

Во касерола ставете го останатиот путер да се растопи.
Додајте го ситно сецканиот кромид и брашното и пржете околку 2-3 минути.
Потоа во касеролата додајте ја блендираната пченка, целите зрна пченка, претходно загреаното млеко и вода, ренданиот ѓумбир, малку морско оревче, сол и бибер.
Оставете да проврие околу 10 минути.
На крај додајте го сецканиот магдонос и послужете со препечено лебче.