Павлова торта со овошје и чоколадо
Состојки
- Кора
- 5 белки
- 200 гр шеќер
- 1 ванила
- Чоколаден крем
- 5 жолчки
- 100 гр црно чоколадо
- Бел фил
- 500 мл слатка павлака
- Дополнително
- по потреба/желба шумско овошје
Подготовка
Прво цврсто ги матиме белките со шеќерот и прстофат сол. Ги истураме и оформуваме кругови на шартија за печење во плех. Јас направи два поголеми круга во двата плехови. Може и три помали ( два во еден плех, еден во другиот). Ги ставаме двата плеха заедно во рерна и ги сушиме на 140 степени 1 час.
Жолчките ги вариме на пареа и кога се готови додаваме 100 грама чоколадо. Го оставаме кремот да се лади.
Ја матиме слатката павлака.
Внимателно ги острануваме оладените корите од хартијата и ја ставаме првата на чинија за сервирање и врз првата кора го нанесуваме половина од чоколадниот крем кој веќе е оладен и потоа половината од слатката павлака, врз неа го редиме овошјето. Потоа се повторува постапката.
Добар апетит