Испечати

Павлова торта со овошје и чоколадо

Павлова торта со овошје и чоколадо

Состојки

  • Кора
  • 5 белки
  • 200 гр шеќер
  • 1 ванила
  • Чоколаден крем
  • 5 жолчки
  • 100 гр црно чоколадо
  • Бел фил
  • 500 мл слатка павлака
  • Дополнително
  • по потреба/желба шумско овошје

Подготовка

Прво цврсто ги матиме белките со шеќерот и прстофат сол. Ги истураме и оформуваме кругови на шартија за печење во плех. Јас направи два поголеми круга во двата плехови. Може и три помали ( два во еден плех, еден во другиот). Ги ставаме двата плеха заедно во рерна и ги сушиме на 140 степени 1 час.

Жолчките ги вариме на пареа и кога се готови додаваме 100 грама чоколадо. Го оставаме кремот да се лади.

Ја матиме слатката павлака.

Внимателно ги острануваме оладените корите од хартијата и ја ставаме првата на чинија за сервирање и врз првата кора го нанесуваме половина од чоколадниот крем кој веќе е оладен и потоа половината од слатката павлака, врз неа го редиме овошјето. Потоа се повторува постапката.

Добар апетит