Чорба со брокула
Состојки
- 300гр брокула
- 1 сецкан морков
- 1/2 корен пашканат
- 1/2 корен целер и листови целер
- 1-2лажици маслиново масло
- 70гр фиде или друга тестенина за супа
- 1 коцка за супа
- вода,сол,бибе,зачин,малку мелен ким
- за зачинување
- 1 јајце
- 100 гр кисело млеко
- 100 мл јогурт
- сок од половина лимон
Подготовка
На загреано масло се пропржува морковот, па се додават целерот и пашканатот.
Се налива вода, се додава коцка за супа или само зачин, бибер, сол, тестенините и се остава да вари околу 15 минути.
Се додаваат листовите целер и пред крај се додаваат цветовите брокула.
Се варат само 1-2 минути како не би ја смениле убавата зелена боја и не би го изгубиле хранливото својство.
На страна во тајнир се соединуваат сокот од лимон, јајцето, јогуртот и киселото млеко.
Убаво се промешуваат со вилушка.
Со црпалка за супа од тенџерето внимателно се тура 1-2 црпалки во тајнирот, се промешува и внимателно со постојано мешање се се истура во тенџерето, како јајцето не би се подварило.
Се сервира.