Испечати

Кус кус со пилешко и зеленчук

Кус кус со пилешко и зеленчук

Состојки

  • 200гр. кус кус
  • 320мл. топла вода
  • 20гр. путер
  • За припрема на пилешкото
  • 350гр. пилешки стек
  • 2 лажици соја сос
  • 1 лажица ворчестер сос
  • 3 лажици кокосово млеко
  • 1/2 лажичка куркума
  • 1 лажица брашно
  • по потреба сол. црн бибер
  • Други состојки
  • 1 поголем морков
  • 1 тиквичка
  • 1/2 страк праз
  • по потреба сол, маслиново масло

Подготовка

Најпрвин подгответе го пилешкото.
Исечете го месото на мали коцки, посолете и наросете црн бибер.
Посолете го со брашното и убаво измешајте го.
Во тава на оган ставете маслиново масло и додајте го пилешкото месо.
Откако ќе се запржи додајте го соја сосот, ворчестер сосот, кокосовото млеко и куркумата.
Пржете го на среден оган додека месото омекне.

Кускусот ставете го во длабок сад и прелејте го со топлата вода.
Покријте го садот и оставете да стои 10 минти, додека ја впие водата.

Подготовка на зеленчукот
Со помош на лупалка за компири, исечете го морковот и тиквичката на резанки.
Празот исечете го во вид на мали стапчиња.

Во тава на оган ставете маслиново масло да се загрее па додајте го зеленчукот.
Посолете и пржете додека зеленчукот омекне.

По 10 минути откако кус кусот ке ја впие течноста, размешајте го со вилушка, додајте го путерот и посолете.

Во чинија за сервирање ставете од кус кусот, одозгора од зеленчукот и на крај парчиња пилешко.