Кифлички
Состојки
- 1кг. млеко
- 1 цело јајце
- 2 белки
- 3ф. масло за јадење
- 3к.л. сол
- 5к.л. шекер
- 1.с.л. оцет
- 1 квасец
Подготовка
Подготовка Во длабок сад ставаме малку брашно во средината додаваме 1 цело јајце,2 белки,квасецот,солта,шекерот,квасецот,оцетот и на крај млекото месиме и постепено додаваме уште брашно месиме додека тестото стане ни толку тврдо ни толку меко.Ги оставаме да стасат по 2часа од тестото правиме топчиња и расукуваме кифлички во средината ставаме по малку маргарин и ги завиткуваме и ги редиме во подмачкан плех со маргарин.Откако ке го наполниме плехот ги премачкуваме со жолчките помешани со малку масло и 1 лажица млеко одозгора ставаме по малку маргарин и поросуваме со сусам ги ставаме да се печат на 200 степени околу 20-25 минути