Путер погача

Состојки
- 180 мл млеко
 - 180 мл јогурт
 - 1 квасец
 - 1 јајце
 - 1лажиче сол
 - 1,5 лажиче шеќер
 - 1/4лажиче пециво
 - 50 мл масло
 - 600-700 гр брашно
 - 80 гр путер за премачкување
 - 30 гр сусам за наросување
 - 1 јајце за премачкување
 
Подготовка
Многу декоративна, мека како душа и вкусна погача.
Најпрво во малку млако млеко ставете пола од шеќерот, 1 лажиче брашно и квасецот да втаса.
 Потоа во вангличката додадете ги течните состојки, промешајте и постепено се додава брашното.
 Се замесува средно меко тесто.
 Подобро е да биде тестото понамеко.
 Се остава да кисни 10 минутуи.
 Потоа се дели на 10 топчиња.
 Секое топче се расукува во мала коричка.
 Секоја коричка се премачкува со путер и се редат една врз друга.
 Најгорнатат кора не се премачкува.
 Сега од така наредените кори се сучи голема кора со дебелина од 3-5 мм.
 Се сечи прво по должина за да се извади една лента широка 2 цм од која ќе си направите форми- цветчиња за во средината.
 Другиот дел се сечи на триаголници.
 Од секој триаголник се витка кифла, но како што е прикажано на сликата, за да се добие форма на корнет.
 Се редат во делимано тава округла за печење, се премачкув со јајце, се соли сусам, кисни 15 минути и се печи околу 30 минути на 180 степени, во зависност од рерната.
 Пријатен апетит