Испечати

Солени ролати со фил од праз, урда и јајца

Солени ролати со фил од праз, урда и јајца

Состојки

  • тесто
  • 1/2 коцка квасец
  • 1 јајце
  • 250 мл млака вода
  • 450-500 гр брашно
  • 1/2 лажиче сол
  • 1/2лажиче шеќер
  • 50 мл масло
  • 80 гр маргарин за премачкување
  • фил
  • 3 страка сецкан праз
  • 2 јајца
  • 200 гр урда
  • сол, бибер, малку буковец
  • 1 јајце за премачкување

Подготовка

Од горе наведените состојки се замесува тесто да биде средно меко, се остава да кисни 15 минути , па се дели на 3 топки.
Од секоја топка се прават по 2 мали топчиња.
Се расукуваат корички и се премачкуваат со маргарин и се редат една врз друга по 2.
Значи се добиваат на 3 места по 2 корички.
Секоја се расукува во поголема кора, се премачкува со ¼ од филот и се витка ролат.
Се постапува така со остатокот од материјалот.
Се редат во плех, се премачкуваат со јајце и сусам , киснат 10 минути и се печат.

Скоро секоја недела во зимскиот период ги правам овие ролати за доручек, па еве времево наутро залади, праз има по пазарите и ај си реков да си касниме.
Убавина..... јогурт и месенко милина