Испечати

Пастрмка заспана на зеленчук

Пастрмка заспана на зеленчук

Состојки

  • 1200 гр пастрмка
  • 700-800 гр кромид
  • 4-5 чешниња лук
  • 1 домат
  • 5-6 моркова
  • 7-8 бамји
  • 2-3 зелени пиперки
  • 150 гр грашок (обарен)
  • 100 гр пченка(замрзнатаи обарена)
  • 1/2 тиквичка
  • 5-6 компира
  • малку зрна бибер
  • 3-4 лажици мешан зачин
  • 1-2 лажичиња јадра сол
  • 100 мл бело вино
  • 30-40 мл вода
  • неколку гранчиња брокула

Подготовка

1. Рибата се чисти, се мие и се посолува и зачинува
2. Кромидот се сечка на подебели месечинки и се распоредува низ целата тава
3.  Врз кромидот се реди целиот останат зеленчук исечкан на парченца
Се посолува и зачинува зеленчукот
4. Врз него се редат рибите
5. Се попрскува зрна бибер врз се
6. Се полева со бело вино и вода
7. Се поклопува со фолија и се става да се пече во рерна на 250 С
8. При крајот на печењето се вади фолијата за добро да се запече рибата и да фати златеста боја