Испечати

Грчка мусака во мали грненца

Грчка мусака во мали грненца

Состојки

  • 400 гр мешано мелено месо
  • 1 главица сецкан кромид
  • 1 сецкан морков
  • 1-2лажици маслиново масло
  • сол, бибер, зачин, магдонос , црвен пипер
  • 70 гр ориз
  • 1 танок црн домат
  • за тесто бешамел
  • 30 мл маслиново масло
  • 1лажица брашно
  • 200 мл јогурт
  • 100 мл млеко
  • 1лажица пармезан
  • морско оревче, оригано, бибер, зачин
  • 150 гр кашкавал

Подготовка

Најпрво се лупи црниот домат и се сечи на кругови.
Се пропржува на загреано масло и се става на хартиени салфети.
На страна врз маслиново масло се запржуваат кромидот, морковот, па се додава месото и се пржи да испари течноста.
Се зачинува.
На крај се додава оризот, црвениот пипер. Се промешува.
(може оризот претходно да се обари, исцеди и измие)
На страна во мала касерола се става маслиновото масло, се додава брашното, се запржува и се наливаат јогуртот и млекото.
Се вари на тивко до згуснување. Се зачинува со грчките зачини и се додава пармезанот.
Сега во 2 земјени тавчиња се дели количината на месо.
Врз нив се редат пропржените кругови црн домат,
Јас ставив жив ориз па додадов по околу 70-80 мл вода и ги ставив во релна на 15 минути.
Потоа се вадат грненцата се покриваат црните домати со бешамел сосот, се ставаат ленти кашкавал и се запекуваат уште 15 минути.

Напомена- штедете на масло за да не бидат многу мрсни.