Непечена торта со чајни тркалца
Состојки
- 4 пудинзи од ванила
- 1 литар млеко
- 10 лажици шеќер
- 100гр. чоколадо за готвење
- 150гр. мелени бисквити
- 3 лажици рум
- 250гр. маргарин
- 200гр. шеќер во прав
- 2 јајца
- чајни колутичи(количината зависи од големинта на калапот за тортата)
- 250мл. млеко
- за премачкување на тортата
- 200гр. чоколадо за готвење
Подготовка
Брза торта за правење која нема да ви одземе многу време.
Најпрво пудинзите измешајте ги со шеќерот и додајте ги во млекото. Во сад настрана избијте ги јајцата и тие додадете ги во млекото со пудинзи и варете на тивок оган додека не се згусти. Оставете ги филот да се излади и ладен избијте го со претходно матениот маргарин со шеќерот во прав. Филот поделете го на два еднакви дела, едниот останува бел, а во другиот го ставаме чоколадото, румот и мелените бисквити(чоколадото треба да е топено). На дното на калапот прво ги редиме кроасаните сечени на половина и натопени во малку млеко. Над кроасаните го ставаме белиот фил. Над белиот фил ги редиме чајните тркалаца претходно убаво натопени во врело млеко и над нив мачкаме од црниот фил. Тортата цела ја премачкуваме со чоколадото и најубаво е да ја оставиме до наредниот ден за да прими убаво од филот,бидејки тркалцата се потврди и им треба врема за да омекнат.