Компир и грашок со кари зачин
Состојки
- 6 компири
- 1 мала конзерва грашок
- 1 морков
- 1 целер (стебленце)
- 3-4 лукчиња
- 1-2 лажици кари зачин
- 1 лажица мешан сув зачин
- 1 лажица брашно
- неколку гранчиња магдонос
- 1 лажица шитаке печурки во прав
Подготовка
1. На масло се пропржува ситно сечканиот лук, сечканиот целер и морковот сечкан на кругови или полукругови.
2. Се става брашното и кари зачинот, се промешува.
3. Се ставаат компирите сечкани на коцки и се прелева со вода.
4. При крај се додава грашокот, се зачинува и се доварува да се соединат вкусовите.
5. На крај се додава сечканиот магдонос.