Испечати

Посни бомбици

Посни бомбици

Состојки

  • Здрави, посни бомбици
  • основна смеса (за 15 бомбици)
  • 1 поголема зрела банана
  • 3 лажици мед
  • 2 чаши фини овесни снегулки (или трици)
  • додатоци
  • 2 лажици мелени семиња (тиква, сочоглед, лен, сусам)
  • 5 - 6 бадеми
  • 5 - 6 урми
  • прстофат ѓумбир
  • 2 лажици кокос
  • 1 лажица какао

Подготовка

Брза, здрава и вкусна варијанта на бомбици. Може да се направат многу комбинации.

Овој пат направив 5 видови.

За основата
1. Во сад за мешање убаво се пасира бананата.
2. Се додава овесот и медот и убаво се замесува.
3. Се дели на 5 делови (или колку сакате видови, толку)

За првата петтина
1. На рамна површина ставаме мелени семиња.
2. Се дели 1/5 од целата смеса на 3 делови.
3. Се прават топчиња и се „валкаат“ во мелени семиња.

За втора петтина
1. Бадемите ситно се сечкаат или блендираат (по вкус)
2. Се дели 1/5 од целата смеса на 3 делови.
2. Се прават топчиња и се „валкаат“ во бадемите.

За трета петтина
1. Ситно се сецкаат урмите.
2. Така исецкани се додаваат на 1/5 од целата смеса, се става прстофат ѓумбир и се промесува.
3. Смесата ја делиме на три делови и правиме топчиња.

За четврта петтина
1. Кокосот се става на рамна површина.
2. Се дели 1/5 од целата смеса на 3 делови.
2. Се прават топчиња и се „валкаат“ во кокос.

За петта петтина
1. Какаото се става на рамна површина и се додаваат неколку капки вода колку да биде малку растворено (да добие чоколадна боја)
2. Се дели 1/5 од целата смеса на 3 делови.
2. Се прават топчиња и се „валкаат“ во какаото.

Јас за рамна површина си ја користев даската за сецкање, како завршував со една тура си ставав нова смеса. Може да се додадат и лешници, суво грозје, смокви, брусница, кикирики, ореви итн.

Навистина е многу брзо, вкусно, полно протеини, растителни влакна и инспративно за многу нови здрави комбинации.