Испечати

Похован црн домат со сусам и презла

Похован црн домат со сусам и презла

Состојки

  • 1 танок црн домат
  • 2 јајца
  • 100 гр брашно
  • 100 гр сусам
  • 70 гр презла
  • масло за пржење, најлонска кеса, сол

Подготовка

Едноставно, вкусна закуска со сиренце и аперитив.

Најпрво се лупи црниот домат и се сечи на еднакви кругови.
Во една најлонска чиста ќеса се става брашното, па круговите црн домат и се протресува кесата.
Така парчињата црн домат се налепуваат со брашното.
Потоа секое парче се валка во изматено јајце со сол.
На крај се валкаат во измешани сусам и презла.
Се пржат да заруменат и се редат на хартиени салфети.
Се сервираат по желба.