Испечати

Ледени цимет коцки

Ледени цимет коцки

Состојки

  • Пандишпан
  • 7 јајца
  • 7 лажици шеќер
  • 3 лажици какао
  • 7 лажици брашно
  • 1 лажичка цимет
  • прстофат мелено каранфилче
  • на врз на лажичка пециво
  • Крем
  • 1 литар млеко
  • 9 лажици шеќер
  • 9 лажици густин
  • 1 маргарин
  • 250гр. шеќер во прав
  • 1 ванила
  • За попарување на пандишпанот
  • 300мл. вода
  • 300гр. шеќер
  • Прелив
  • 150гр. чоколадо за готвење
  • 2 лажици шеќер
  • 4 лажици вода
  • 2-3 лажици масло

Подготовка

Најпрвин пенесто изматете ги јајцата и шеќерот.
Во сад измешајте ги брашното, какаото, циметот, каранфилчето и пецивото.
Постепено од оваа смеса на суви состојќи додавајте во изматените јајца и мешајте со жица.
Смесата за пандишпан истурете ја во правоаголен плех, претходно премачкан со масло и набрашнет.
Печете на 180 степени.
Испечениот пандишпан оставете убаво да се олади.

Крема
Во тенџере на оган ставете го млекото и шеќерот.
Откако шеќерот ќе се растопи додајте го густинот, растворен со малку млеко и мешајте додека кремот се згусти.
На крај додајте ја ванилата.
Оставете кремот да се олади, а потоа соединете го со претходно изматениот маргарин со шеќерот во прав.

Во друго тенџере на оган ставете ја водата и шеќерот да провријат, не повеќе од 5 минути и попарете го добро изладениот пандишпан.

Прелив
Во сад на оган ставете го чоколадото, шеќерот, водата и маслото да се растопат.

Врз попарениот пандишпан нанесете ја кремата и прелијте со преливот.

Оставете го колачот преку ноќ да отстои во фрижидер.