Испечати

Макарони со доматен сос и печурки

Макарони со доматен сос и печурки

Состојки

  • 500 гр макарони
  • 500 мл доматен сос
  • 200 гр свежи печурки шампињони
  • 2 главици кромид
  • 2 лукчиња
  • 20-30 мл масло (или по желба)
  • бибер, оригано, мешан зачин по вкус
  • 5-6 маслинки

Подготовка

1. Макароните ги вариме по упатството на кесата. Ги цедиме и полеваме со неколку лажици масло за да не се залепат.
2. Кромидот го сечкаме ситно и го ставаме на масло да се пропржи.
3. Ги додаваме сечканите печурки и сечканите маслинки. Малку кога ќе се пропржат заедно со кромидот, го додаваме доматниот сос и така вариме некои 10-тина минути, за да подиспари течноста од сосот односно да ни се згусне сосот.
4. При крајот ги додаваме зачините, убаво промешуваме и сервираме.