Испечати

Лути пиперчиња-топчиња

Лути пиперчиња-топчиња

Состојки

  • течност
  • 3литри вода
  • 1литар бел оцет
  • 250 гр шеќер
  • 250гр крупна сол
  • 1 винобран
  • 1 конзерванс
  • 3кгр лути пиперчиња-топчиња

Подготовка

Вкусна киселка зимница, погодна како прилог со печење, пити пастмајлии.......
Најпрво се мијат пиперчињата и со нож им се отстрануваат дршките.
Се редат во чисти тегли едно до друго.
Во тенџере на оган се ставаат да провријаат 3-4 минути, водата, солта, шеќерот.
Се трга тенџерето од оган и се додаваат оцетот, конзервансот и винобран.
Сето се промешува и со топлата течност се полнат теглите.
Убаво се затвораат и се редат на рафт со останатата зимница.