Лути пиперчиња-топчиња
Состојки
- течност
- 3литри вода
- 1литар бел оцет
- 250 гр шеќер
- 250гр крупна сол
- 1 винобран
- 1 конзерванс
- 3кгр лути пиперчиња-топчиња
Подготовка
Вкусна киселка зимница, погодна како прилог со печење, пити пастмајлии.......
Најпрво се мијат пиперчињата и со нож им се отстрануваат дршките.
Се редат во чисти тегли едно до друго.
Во тенџере на оган се ставаат да провријаат 3-4 минути, водата, солта, шеќерот.
Се трга тенџерето од оган и се додаваат оцетот, конзервансот и винобран.
Сето се промешува и со топлата течност се полнат теглите.
Убаво се затвораат и се редат на рафт со останатата зимница.