Испечати

Крем Банана Коцки

Крем Банана Коцки

Состојки

  • Пандишпан
  • 4 јајца
  • 4 лажици шеќер
  • 4 лажици брашно
  • 1 пециво
  • 2 лажици масло
  • 200гр крем
  • Фил
  • 500мл млеко
  • 5 лажици шеќер
  • 2 ванилин шеќер
  • 2 пудинг од банана
  • 150гр маргарин
  • 6 банани
  • 1 лимот(сокот само)
  • Декорација
  • 200мл млеко
  • 2 шлаг пени

Подготовка

1. Најпрво направете го филот за да има време да се излади. Значи ставете го млекото и шеќерот на оган, претходно одвојте малку од млекото за да ги растворете пудинзите, па откако ќе зоврие млекото, додадете го пудингот и постојано мешајте со лажица додека филот се згусти. Тргнете го од оган и оставете да се излади, а откако ќе се излади, уработете го маргаринот со миксер и соединете со филот.
2. Јајца и шеќерот пенасто изматете ги па додадете го брашното, пецивото, маслото и промешајте со лажица, па печете на 180 С, 20 минути во четвртаст плех.
3. Откако кората ќе се испече и олади, премачкајте ја со кремот. Бананите исечете ги на пола по должина и додадете го врз нив сокот од лимон за да не потемнат. 6 половини банани наредете ги врз кремот, значи по три банани во два реда. Па потоа врз нив се нанесува филот, па пак половините банани и врз нив се нанесува шлаг пената, која претходно се миксира со млекото.
4. Тортичката е многу лесна за правење, а за јадење уште полесна, спојот на кремот со банани е совршен, нареден пат само би ставила ореви во пандишпанот.