Испечати

Топена торта со јаболка

Топена торта со јаболка

Состојки

  • 1кг јаболка
  • 100 гр ореви сецкани
  • 250 гр гриз
  • 15 супени лажици шеќер
  • 15 супени лажици брашно
  • 15 супени лажици млака вода
  • 2 супени лажици масло
  • 1 супена лажица сода бикарбона
  • 1 пакетче пециво
  • за шербет
  • 750 гр шеќер
  • 600 гр вода

Подготовка

Колач што не одзема многу време, а е многу вкусен. Јаболката се лупат се рендаат и се ставаат во подлабок сад, се додаваат сите останати состојки и убаво се меша. Тавче број 30 се премачкува со масло и се посипува со брашно и се истура смесата се мазни убаво со рака и се остава 30 минути на собна температура. Потоа се пече на 200 степени додека на чепкалката нема ништо. 750 гр шеќер и 600 гр вода се вари шербет, но не многу густ. Откога ќе се излади тортата се полива со топлиот шербет и се сече по желба.
На здравје !!!