Потпечени макарони со мелено месо
Состојки
- 400 гр макарони
- 500 гр мелено месо
- 1 главица кромид
- 1 конзерва пелати
- 200 гр кашкавал
- сол, црн бибер, оригано, мешан сув зачин
- Прелив
- 2 јајца
- 1 шолја млеко
- 100 мл кисела павлака или бешамел сос по желба
- сол по вкус
Подготовка
Најпрво, подварете ги макароните.
Во тавче со малку масло запржете го ситно сецканиот кромид со меленото месо, па додадете ги пелатите предходно исецкани и пред крај зачинете, ренданиот кашкавал и посолете.
Измешајте ја содржината од тавата со макароните и префрлете ја во подмачкано тавче за печење.
Компактно измешајте ги состојките за прелив и прелијте ја содржината врз макароните.
Печете на 220С 10-15 мин.