Испечати

Полжави од хељдино и бело брашно, со кечап и оригано

Полжави од хељдино и бело брашно, со кечап и оригано

Состојки

  • 250 мл млеко
  • 80 мл масло
  • 1 пресен квасец
  • 2лажици шеќер
  • 1лажица сол
  • 1/4лажиче пециво
  • 150 гр хељдино брашно
  • 350-400 гр бело брашно
  • кечап, оригано, 70 гр растопен маргарин

Подготовка

Вкусни, меки кифли.

Прво се става млекото малку да се загрее па се додава малку брашно, шеќер и квасецот да втаса.
Со постепено додавање на другите состојки се замесува средно меко тесто, се сучи кора, се премачкува со кечап, се наросува со оригано и се витка како ролат.
Се сечи на парчиња, широки по 1-1,5 цм и се редат во плех.
Со четка се премачкуваат со растопен маргарин.
Киснат 30 минути и се печат.