Испечати

Лудлаб торта

Лудлаб торта

Состојки

  • Бисквит
  • 4 белки
  • 200 гр шеќер
  • 1 ванилин шеќер
  • 80 мл вода
  • 80 мл масло за готвење
  • 200 гр бело брашно
  • 30 гр какао
  • 1/2 кесичка прашак за пециво
  • Прелив за бисквит
  • 100 мл рум
  • 50 мл сок од вишни
  • Крем
  • 4 жолчки
  • 9 лаж шеќер
  • 4 пудинзи од чоколадо
  • 1 л млеко
  • 100 гр млечно чоколадо
  • 100 гр темно чоколадо
  • 200 мл слатка павлака
  • Глазура
  • 300 мл слатка павлака
  • 200 гр темно чоколадо
  • Додаток
  • 500 гр вишни
  • 150 мл рум

Подготовка

Бисквит
Во сад за матење се ставаат 4 белки и пенасто се матат. Се става еден прстофат сол за да се добие посакуваната цврстина. Потоа се додава шеќерот и ванилиниот шеќер. Се додава водата и маслото и се мати. Потоа се додава брашното, какаото и пецивото и лесно се промешува со жица за матење. Се пече во округол калап, обложен со мрсна хартија за печење. Калапот со пречник 29 цм. Се пече 25 мин на 180 степени.

Крем
Изматете ги со миксер жолчките со шеќерот и додадете го прашакот за пудинг и малце млеко за да се раствори. Остатокот од млекото се загрева до вриење и во него пополека со постојано мешање се додава смесата со пудинг и жолчки. Смесата многу брзо се згуснува, така да многу малце треба да се меша на оган одкако ќе се спојат состојките. Во сето ова се додаваат и чоколадите и потоа се остава да се олади до крај, а садот се прекрива со фолија за да не фати кора кремот.
Одкако ќе се олади скроз, се мати слатката павлака пенасто. Потоа со лажица се додава во кремот и се промешува (не се мати со миксер!).

Глазура
Слатката павлака се загрева на тивок оган и во неа се додаваат скршените чоколадни коцки и се меша постојано. Кога ќе се добие хомогена смеса се трга од оган.

Редење на тортата

Оладениот бисквит се става во округол калап со обрач. Врз бисквитот се става сокот од вишни и рум. Потоа се редат вишните одстојани во рум. Врз нив се става кремот. На крај се полева со 2/3 глазура, а 1/3 се остава да се олади. Направената торта најубаво е да одстои преку вечер во фрижидер за да состојките попримат. Утредента се одстранува обрачот од тортата и се филува по желба со остатокот од глазура.

На здравје!