Испечати

Пица полжавчиња

Пица полжавчиња

Состојки

  • 1 пресен квасец
  • 700гр. брашно
  • 1 лажиче сол
  • 200мл. млако млеко
  • 150гр. омекнат маргарин
  • 2 јајца
  • за фил
  • 200гр. сецкана салама
  • 200гр. сецкан кашкавал
  • кечап и оригано по вкус
  • за премачкување
  • 1 јајца
  • сусам

Подготовка

Најпрво квасецот зафатете го и оставете да надојди. Кога ќе стаса измешајте го со јајцата, брашното, солта, омекнатиот маргарин и постепено додавајте го млекото. Замесете средно меко тесто и оставете да надојди. Тестото поделете го на два или три дела и секој дел исучете го со сукало. Секој дел со нож сечете го на ленти и секоја лента премачкајте ја со кечап и оригано и потоа ставете од саламата и кашкавалот. Секоја лента виткајте ја за да добиете кифлина. Оставете ги да надојадат пак премачкајте ги со јајцето и сусам и печете ги на 190 степени околу 20 минути,