Испечати

Манчмелоу

Манчмелоу

Состојки

  • Кора
  • 6 жолчки
  • 300 гр. шеќер
  • 150 гр. зејтин
  • 200 мл. млеко
  • 300 гр. брашно
  • 3 лаж. какао
  • 1 пециво
  • 1 ванилин шеќер (8-10 гр)
  • Шам
  • 150 гр. вода
  • 300 гр. шеќер
  • 6 белки
  • За глазура
  • 100 гр. чоколадо за готвење

Подготовка

Овој е мојот прв рецепт поставен тука и се надевам дека ќе ви се допадне.
Жолчките и шеќерот се матат со миксер 15 мин. да се растопи шеќерот, потоа се додават и останатите состојки и се промешува и се истура да се пече во плех бр.32.
Во тенџере на оган се става шеќерот и водата да зовријат и да вријат 5-10 мин. да се направи шербет. Потоа во сад за матење се стават белките да се матат и постојано се додава шербетот и се мати додека не стане цврста пена околу 20 мин. Сето тоа се става врз кората (не мора да е изладена) и одозгора се полива со растопено чоколадо за готвење.