Видео рецепт: Крем пита
Состојки
- За ТЕСТО ќе ви треба:
- 8 жолчки
- 8 лажици шеќер
- 4 лажици масло
- 4 лажици млеко
- 8 лажици брашно
- За ФИЛ ќе ви треба:
- 19 лажици шеќер
- 8 белки
- 2-3 пакетчиња ванилин шеќер
- 4 кесички пудинг од ванила
- 1 л. вода
- Ќе ви треба и:
- 50 гр. шеќер во прав
Денес ќе готвиме заедно со Маја, готвач член на нашата веб-страница. Маја ќе подготви еден од нејзините најпопуларни рецепти, Крем пита.
Тенки кори пандишпан полнети со ванила крем. Изладен во фрижидер, овој десерт е идеален за летните денови!
Подготовка
Чекор 1: Жолчките изматете ги со шеќерот, па додадете ги маслото и млекото. На крај додадете го брашното и измешајте со лажица. Ние користевме големи јајца и полни лажици шеќер и брашно.
Истурете ја смесата во тавата и печете во загреана рерна на 180 степени, 15 минути. Тестото оставете го малку да се излади, па внимателно извадете го од тавата и пресечете го на два дела.
Чекор 2: Прашокот за пудинг измешајте го со 4 лажици шеќер, ванилин шеќер и 200 мл вода. Остатокот од водата ставете ја на оган и кога ќе почне да врие додадете ја смесата за пудинг. Мешајте додека не се згусне.
Чекор 3: Белките убаво изматете ги со 15 лажици шеќер, кои ќе ги додавате една по една. Потоа додадете им го врелиот пудинг и измешајте мазен крем.
Чекор 4: Првата кора ставете ја во Малата Ростер тава која ќе служи како калап, истурете го врелиот фил и ставете ја втората кора. Оставете го да се излади, а потоа да стои неколку часа во фрижидер пред послужување.
Чекор 5: Исечете го на коцки и сервирајте го наросен со шеќер во прав.
СОВЕТ: Ние печевме една кора, па ја поделивме на половин. Но, во зависност од времето на располагање и тавите во кои ќе печете, вие може да печете две кори со половина од смесата, соодветни на тавата во која ќе ја филувате питата.