Испечати

Полнети печурки со зденка и маслинки

Полнети печурки со зденка и маслинки

Состојки

  • 500 гр. свежи шампињони
  • 4 зденки
  • 10 маслинки
  • 2 лажици мешани зачини (по вкус)
  • 1 лажица путер

Подготовка

1. Шампињоните убаво се мијат. Се оставаат на крпа да не бидат влажни.
2. Им ги вадиме дршките, оставајќи мала дупка.
3. Ги ставаме шампињоните во подлабок сад. Додавамае путер и зачини и мешаме со раце.
4. Рерната ја загреваме на 200-250 степени. Во тава ги ставаме печурките и ги ставаме да се печат.
5. Маслинките ги сечкаме ситно.
6. Кога печурките се готови (имаат потемна боја и испуштено течност) се вадат од рерна. Со мало лажиче ги полниме со зденки на што додаваме парченца маслинки. Враќаме во рерна. Готово е кога зденките се растопени (десеттина минути).

Одлично одговара со фурнаринки.