Испечати

Ќофте од мисиркино мелено месо

Ќофте од мисиркино мелено месо

Состојки

  • 300гр мисиркино мелено месо
  • 2 главици кромид
  • 2 кришки леб
  • 2 чешниња лук
  • 1 лажиче сол, зачин,малку бибер и магданос
  • 1лачица црвен пипер (за сосот)
  • 1лажица брашно
  • 1 поголем домат, сол ,зачин и црн бибер и вода по потреба

Подготовка

Кромидот го рендаме и го додаваме на меленото месо. Кришките леб ги потопуваме во вода да омекнат. Ги истискуваме од водата и ги додаваме на меленото месо. Магданосот и лукот ситно ги сецкаме и ги додаваме во месото. Посолуваме, ставаме зачин и црн бибер. Ја мешаме смесата состојките да се соединат. Од меленото месо правиме мали топчиња и ги ставаме да се пржат на претходно загреано масло. Откако ќе ги испжиме сите во истото масло ставаме 1 лажица брашно да се пропржи. Го додаваме и пиперот и ставаме околу 250гр вода. Оставаме да зоврие и го додаваме ренданиот домат. Посолуваме, зачинуваме и топчињата ќофте ги ставаме во сосот заедно да провријат малку.