Испечати

Француски компир со свински врат

Француски компир со свински врат

Состојки

  • 1кг варени,лупени компири
  • 300гр свински врат
  • 4 варени јајца
  • 300гр кашкавал
  • За бешамел сосот
  • 100гр. маргарин
  • 100гр. брашно
  • 200 мл млеко
  • 1 лажиче зачин,масло за јадење и црн бибер

Подготовка

Огноотпорниот сад го попрскуваме со масло и на покрупната страна на рендето го рендаме компирот. Парчињата свински врат ги сечкаме на коцки и ги нанесуваме врз компирот. Потоа на покрупната страна од рендето го рендаме кашкавалот. Јајцата ги сечиме на кругови и ги нанесуваме врз кашкавалот. Посолуваме и наросуваме црн бибер и зачин.
Во тава за пржење на оган го ставаме маргаринот да се растопи. Го додаваме брашното и мешаме со жицата. Откако брашното ќе се испжи го налеваме млекото, зачинуваме со мешан зачин и промешуваме. Кога бешамел сосот ќе ја добие потребната густина го налеваме врз смесата. Се пече околу 30мин на 200 степени.