Испечати

Вртен зелник

Вртен зелник

Состојки

  • Тесто
  • 600 гр брашно
  • 100 мл масло
  • 1 лајче сол
  • 1 лајче шеќер
  • 1 свеж квасец
  • 500мл вода
  • 250гр маргарин за премачкување
  • Фил
  • 300 гр изварок
  • 300 гр спанаќ,коприва,блитва или штавел (по ваш избор)
  • 3 јајца

Подготовка

Подготовка
Најпрво се ставаат квасецот и шеќерот со малку вода да стаса. Се замесува тестото од сите состојки и се остава пак да надојде. Тестото се меси и се дели на 10 топчиња. 5 топчиња се сучат во големина на тацна од кафе, се премачкуваат со маргарин и се оставаат да надојдат. Истото се прави и со останатите 5 топчиња. Од првите 5 топчиња се сука голема кора, се мачка со маргарин и се витка во ролат, и се врти во вид на полжав, па пак се мачкаат со маргарин. Потоа се сука во голема кора колку тепсијата. Врз него се става филот и другата преостаната кора која е приготвена на истиот начин како и првата.Сето ова се прави на работна маса (не се става тестото во тепсија). Вака приготвеното тесто се сечи на ленти во широчина од 3см. и се прават спирали. Секоја спирала се реди во тепсијата. Одозгора се премачкува со масло и сусам. Се печи на 180 степени, 45 минути. Пријатно јадење!