Испечати

Потурен кекс со млеко

Потурен кекс со млеко

Состојки

  • 4 јајца
  • 100гр. кокосово брашно
  • 100гр. шеќер
  • 1 пециво
  • 3 лажици презла
  • 8 лажици брашно
  • 2 лажици двопек
  • 4 лажици масло
  • 150мл. млеко
  • за натурање на кексот
  • 200гр. шеќер
  • 400мл. млеко
  • за декорација
  • 2 кесички шлаг крем од ванила

Подготовка

Одамна ја немав отворена старата тетратка со рецепти на мајка ми и ете денес дојде денот и веднаш налетав на овај рецепт само што направив измена (во тетратката немаше шлаг крем одозгора).
Најпрво изматете ги јајцата заедно со шеќерот и додадете го топлото млеко и маслото. Кога убаво ќе се избијат додадете ги брашното, презлата и мелениот двопе заедно со пецивото. Потоа ставете го и кокосовото брашно и смесата ставете ја во намрсено тавче да се печи на 190 степени околу 20 мин. Кога ќе се испечи натурете ја со млакото млеко зовриено заедно со шеќерот. Значи и паниспањата млака и млекото млако. Кога убаво ќе се излади и ќе се впие шербетот изматете ги шлаговите и украсете. На здравје!!!