Испечати

Шпагети со крем сос од печурки и пармезан

Шпагети со крем сос од печурки и пармезан

Состојки

  • 500 гр шпагети
  • 300 мл крем (хопла) за готвење
  • 300 гр свежи шампињони
  • 1 главица кромид
  • малку јадра сол
  • малку мешан зачин
  • малку кари зачин
  • малку зачин со вкус на печурки
  • малку пармезан за наросување на шпагетите и сосот

Подготовка

1. Шпагетите се варат, се цедат и се мијат со ладна вода
Подготовка на сосот
1. Кромидот ситно се сечка и се запржува
2. Во него се додаваат печурките ситно исечкани
3. Откако целата смеса ќе омекне се додава кремот за готвење и зачините, се остава 1 минута да проврие и се трга од огин
4. Се сервираат шпагетите и сосот врз нив или до нив и целата сервирана чинија се посипува со ситен пармезан