Испечати

Штангли од палачинки и мелено месо

Штангли од палачинки и мелено месо

Состојки

  • 250 гр мелено месо
  • 1 главица сецкан кромид
  • 50 гр доматно пире
  • вода, сол, зачин, оригано, магдонос, масло
  • 10-12 претходно испржени палачинки
  • 300 мл претходно спремен бешамел сос
  • 10 листови кашкавал

Подготовка

Еве предлог за вкусно и лесно мезе, кое наликува на лазањи.

Најпрво спремете ги палачинките на вообичаен начин.
На загреано масло се пропржува исецканиот кромид, па се додава меленото месо, зачините и на крај се додава доматното пире кое е растворено во малку вода.Се динста на тивко да испари течноста.
Дното на ватростален сад малку се премачкува со масло, се ставаат 2 палачинки, па од меленото месо 1-2 лажици, па 1-2 лажици бешамел сос, и се повторува постапката до крај да се истроши материјалот.
Најгоре се редат листовите кашкавал и се запекува во релна околу 30 минути.