Залучени пиперки,модар патлиџан и тиквица
Состојки
- 1кг пиперки(пола лут пола благ)
- 2 модри патлиџани
- 2 тиквици
- зејтин за пржење,малку јаболков оцет и сол
- 1 врзло магданос
- 5-6 чешниња лук
Подготовка
Салата омилена во нашиот дом. Најчесто ја подготвувам преку викендот ја ставам во пластичен сад во фрижидер. Ја јадеме преку недела, одлично мезе и за ненајавени гости.
Подготовка
Модриот патлиџан и тиквицата ги лупам и ги сечам на кришки. Во загренато масло се пржат од двете страни. Пиперките ги ставаме во тава обложена со хартија и печеме на 200 степени половина час. Откако ќе се испечат ставете ги во кесе и покријте ги да се изладат.
Пиперките изладени се лупат и почнуваме да ги редиме во пластичен сад. Предходно исечете го магдоносот и излупете го лукот. Во пластичниот сад редиме пипер, посолуваме ставаме магданос и лук закиселуваме, редиме модар патлиџан, посолуваме, ставаме лук и закиселуваме. На крај ставаме тиквички посолуваме ставаме лук и закиселуваме. Не додаваме зејтин затоа што е доволен оној кој го впиваат тиквичките и модриот патлиџан додека се пржат.
Добар апетит!!!