Испечати

Пилешки плескавици со кашкавал и сланина

Пилешки плескавици со кашкавал и сланина

Состојки

  • 600 гр пилешки гради
  • 100 гр кашкавал
  • 70 гр пушена сланина
  • 1 јајце
  • средина од 2 кришки леб
  • 1 лажица мешан сув зачин
  • 1 главица кромид
  • 1 лажичка мелен бибер
  • 1 лажичка кари зачин
  • неколку гранчиња свеж магдонос или една лажичка сушен
  • масло за пржење по потреба
  • За валкање на плескавиците
  • 50 гр сусам
  • 50 гр лебни трошки

Подготовка

Пилешките гради ги ставаме во сечко и ги сечкаме до сомелување. Кромидот ситно го сечкаме. Средината од кришките леб ја натопуваме со вода, ја цедиме и ја додаваме на меленото месо. Кашкавалот и сланината ги сечкаме на коцки. Ги ставаме останатите состојки, освен маслото кое ни е за пржење. Ако е потребно, ако е ретка смесата додаваме лепче или лебни трошки. Промешуваме и ја оставаме смесата за плескавици 1-2 часа во фрижидер (ама и не мора). Плескавици ги формираме со намаслени раце, со тоа што прво формираме топчиња, па ги расплескуваме. Лебните трошки и сусамот ги промешуваме и во нив пред пржењето ги валкаме плескавиците.
Гарнир спремете си по желба. За овој ручек јас спремив пире од компири со прелив во кој имаше грашок.
Пријатен апетит!