Испечати

Колач со малини

Колач со малини

Состојки

  • За кората
  • 3 жолчки
  • 200 гр. шеќер
  • 1 ванила
  • 200 мл. млеко
  • 100 мл. зејтин
  • 250 гр. остро брашно
  • 1/2 кесичка пециво
  • 500 гр. малини
  • За беланецот
  • 5 белки
  • 200 гр. шеќер

Подготовка

Сезоната им е.

Малините измијте и оставете да се цедат.

- Со миксер матете ги жолчките постепено додавајки од млекото и на крај додадете го зејтинот. Додадете го и брашното измешано со пецивото. Добиената смеса излијте ја во плекче 36х22 и ставете да печете во претходно загреана рерна на 180 степени околу 15 мин. Извадете и сега наредете ги малините, вратете во рерната нека се пече уште околу 20 мин.
- Додека се пече, вие сматете ги белките со шеќерот.
- Извадете го колачот, ставете го изработениот беланец, вратете назад во рерната за да се потпече истиот, а притоа зголемете ја температурата. Кога беланецот ќе добие бледо браонкаста боја или златно жолта боја - извадете.
Оставете да олади... служете.
Доколку сакате повеке крцкавост на површината од беланецот, тогаш пред да го вратите назад во рерната, посипете одозгора прав шеќер.
Нека ви е слатко!