Испечати

Коњичка салата

Коњичка салата

Состојки

  • 10 црвени пиперки
  • 100гр крупно мелени ореви
  • 50гр маргарин
  • 2 лажици маслинов зејтин
  • 5 лажици јаболков оцет
  • 1 лажица сол
  • 1/2 лажица лук во прав

Подготовка

Рецептот е многу стар и едноставен од најстариот-велики европски кувар. Навистина не знам зошто го носи ова име, ама знам дека е вкусен и едноставен.
Пиперките се печат и лупат. Се чистат од семенки и се цепкаат по должина на лентички.
Маргаринот се загрева и се пржат пиперките околу 15 минути додека не испуштат од својот сок. Се ставаат на поголема плитка чинија, се залеваат со зејтинот, оцетот и солта. Се наросуваат со оревите и лукот и се служат.
Лукот може да биде и ситно сецкан свеж во зависност од вкусот, а може и да се изостави.