Испечати

Ориз со пилешко и крема од брокула

Ориз со пилешко и крема од брокула

Состојки

  • 220гр. ориз
  • 4 пилешки копани
  • 1/2 главица кромид
  • 2 моркова
  • 1 парче целер
  • 150гр. свежи шампињони
  • по потреба маслиново масло, мешан сув зачин, мелен црн бибер
  • За крема
  • 250гр. брокула
  • 2 чешниња лук
  • 1/2 лажиче кари во прав
  • на врв ма лажичка куркума
  • малку маслиново масло
  • по потреба сол, бибер, вода во која се варела брокулата

Подготовка

Најпрвин сварете ги копаните, па откако ќе се оладат оделете го месото од коските и искинете го на парчиња.

Сварете го и оризот.

Во тава на оган ставете маслиново масло. Додајте ги сецканиот кромид, сецканиот целер, ренданиот морков и шампињоните исечени на листови.
Откако зеленчукот ќе омекне додајте го месото и кратко пропржете.
На крај додајте го оризот.
Зачинете со мешан сув зачин и црн бибер.

Во тенџере со вода ставете ги цветчињата брокула да се обарат(7-10 минути), па потоа префрлете ги во блендер,
Додајте го лукчето, карито, куркумата, малку маслиново масло и од водата во која се варела брокулата(количината одредете си ја сами зависно од тоа колку густа сакате да ви биде кремата).
Посолете, наросете бибер и се заедно изблендирајте.

Послужете со претходно подготвениот ориз.