Шербетни триаголничиња со фил
Состојки
- 500 гр готови кори
- ЗА ФИЛ
- 2 јајца
- 50 гр шеќер
- 3 лажици сусам
- 50 гр бело чоколадо
- 200 мл кисело млеко
- 2-3 лажици гриз
- 100 гр мелени ореви
- 100 гр сечкани ореви
- 3-4 лажици слатко или џем од зрели смокви
- 60-70 мл масло за јадење (за попрскување на корите)
- 100 л вода (за попрскување на корите)
- ЗА ШЕРБЕТ
- 800 гр шеќер
- 650 мл вода
- 1 пакетче ванилин шеќер
Подготовка
ПОДГОТОВКА НА ФИЛОТ
1. Се матат јајцата со шеќерот и киселото млеко и во таа смеса се додаваат сите останати состојки за фил, па со него се полнат триаголничињата
ПОДГОТОВКА НА ТРИАГОЛНИЧИЊАТА
1. Се сечат сите кори на пола
2. Секоја половинка кора се попрскува со мешавината од вода и масло за јадење и се преклопува на три пати
3. Се става фил на крајот и се виткаат триаголничиња па се редат во намрсена тава со малку масло за јадење
4. Се печат околу 20 мин. во загреана рерна на 200 С
ПОДГОТОВКА НА ШЕРБЕТ
1. Водата и шеќерот се ставаат да зовријат на оган
2. Откако ќе зоврие се додава ванилата и се остава да врие 5 мин па се трга од огин и се остава да се излади
3. Топлата баклава се полева со ладен шербет