Испечати

Потурени коцки со фил

Потурени коцки со фил

Состојки

  • за паниспањата
  • 7 јајца
  • 7 лажици шеќер
  • 7 лажици брашно
  • 1 пециво
  • 3 лажици чоколадно какао
  • за шербетот
  • 500мл. млеко
  • 200гр. шеќер
  • за фил
  • 750мл. млеко
  • 2 пудинзи од ванила
  • 200гр. шеќер
  • 100гр. бело чоколадо
  • 250гр. маргарин
  • за глазура
  • 100гр. црно чоколадо

Подготовка

Моите омилени коцки, а кога ќе отстојат малку во фрижидер вкусот ми е незаменлив.
Најпрво започнуваме со подготовката на филот.
Пудинзите од ванила ги мешаме со млекото, го додаваме шеќерот и мешаме на тивок оган се додека не добиеме убава густина. Кога филот ќе се згусти го тргаме од оган и го додаваме чоколадото. Оставаме да се излади и во него го додаваме маргаринот.
За паниспањата најпрво ги биеме јајцата заедно со шеќерот, го додаваме брашното и потоа пецивото. На крај го додаваме какаото и се убаво мешаме. Смесата ја истураме во намрсен калап и печиме на 190 степени околу 25 мин. Пандиспањата млака ја натураме со млакиот шербет и потоа ја филоваме. Најгоре ја ставме глазурата и оставаме во фрижидер околу 1 час за убаво да се излади.