Лешник раванија
Состојки
- филџан=130мл, шолја 230мл
- 4 јајца
- 2 филџани шеќер
- 1 филџан масло
- 1 филџан кисела вода или млеко
- 1,5 филџан гриз
- 1,5 филџан потпечени мелени лешници
- 1,5 филџан брашно
- 1 пак. прашок за пециво
- - шербет -
- 3 шолји вода
- 2 шолји шеќер
- 2 пак. ванилин шеќер
Подготовка
Еве еден предлог за кога ви „паѓа шеќерот“ и сакате нешто шербетлиско и набрзинка...
Јајцата и шеќерот убаво се матат. Се додаваат маслото и млекото или киселата вода и на крај гризот, брашното, лешниците и пецивото.
Смесата се истура во намастено тавче 30 и се печи на 175Ц.
Во меѓувреме се вари шербетот, кој треба да врие околу 5 минути. Ванилите се додаваат на самиот крај.
Потурете млако со млако.