Телешки шницли со фил од кајмак
Состојки
- 2 телешки шницли
- 250 гр. палента
- 1 лажица путер
- 2 лажици рендан пармезан
- за фил од кајмак
- 3 полни лажици несолен кајмак
- 2 лажици рендано бело сирење
- 1 лажица рендан пармезан
- 1 лажица рендан ементалер
- 1 лажичка буковец
- 2 лажици магдонос
- 1 јајце
Подготовка
1. Шницлите се толчат да бидат тенки, се посипуваат со масло и се зачинуваат со зачини по вкус ( во мојот случај сол, бибер, сенф со естрагон). Се оставаат да се маринираат 2-3 часа.
2. Филот со кајмак се спрема на тој начин што се мешаат сите состојки со лажица (по вкус место пармезан и ементалер може да ставите друго тврдо/топиво сирење). Јас филот не го солев бидејќи ми беше доволно солено од сирењата.
3. За прилогот, палентата се спрема според упатството од кесичката. Во сварената палента се додава путерот и пармезанот и се истура на подлога да се олади. Од оладената палента се сечат триаголнци и се потпекуваат на грил тава.
4. Со приготвениот фил се полнат шницлите и се преклопуваат на пола. Со чепкалка се затвараат краевите и се пржат во врело масло.