Испечати

Јаболкови бомбици

Јаболкови бомбици

Состојки

  • 700гр-800гр јаболка
  • 250гр шеќер
  • 1лажица рум
  • 150мл вода
  • 1лажица цимет
  • 1/2лажичка мелено каранфилче
  • 50гр чоколада

Подготовка

Јаболката се мијат, лупат и рендаат на покрупната страна од рендето. Се ставаат во подлабок сад и се налеваат со водата. Се ставаат на оган и се пржат на средна температура со постојано мешање. Одкако ќе испари водата се додава шеќерот и се продолжува со пржење на потивко. Се пржи додека не се згусне убаво и се добие мирис на карамел. Се зачинува со цимет, каранфилче и румот и се остава смесата да се лади. Одкако ќе стане млака се формираат топчиња кои можат да се наросат со рендана чоколада или кристал шеќер.
Бомбичките имаат прекрасен вкус и одлични се за постиве, а и доста се економични.