Испечати

Јужна торта

Јужна торта

Состојки

  • за кора
  • 4 белки
  • 100 гр шеќер
  • 3 супени лажици брашно
  • 60 гр мелени ореви
  • за фил
  • 4 жолчки
  • 100 гр шеќер
  • 2 пудинга од ванила
  • 200 гр мелени наполитанки
  • 100 гр чоколадо
  • 250 гр маргарин
  • 250 мл слатка павлака
  • 500 мл млеко
  • 200 мл вода

Подготовка

4 белки убаво се матат со 100 гр шеќер , потоа се додава брашното и мелените ореви, се меша убаво и се пече на подмачкано тавче бр 28.
Фил
Млекото и шеќерот се ставаат да зовријат во меѓувреме се матат жолчките, водата и пудингот и се истураат во зовриеното млеко и се вари филот. Откога ќе се олади се додава 250 гр маргарин и се мати. Филот се дели на 2 дела во првиот дел се рендаат наполитанките, а во вториот дел се додава 100 гр стопено чоколадо. Се става кората врз неа се става првиот фил се мазни и потоа се додава врз него и вториот фил со чоколадо.
Слатката павлака се мати убаво и потоа се става површината на тортата се измазнува и се наросува со чоколадни трошки.