Јужна торта
Состојки
- за кора
- 4 белки
- 100 гр шеќер
- 3 супени лажици брашно
- 60 гр мелени ореви
- за фил
- 4 жолчки
- 100 гр шеќер
- 2 пудинга од ванила
- 200 гр мелени наполитанки
- 100 гр чоколадо
- 250 гр маргарин
- 250 мл слатка павлака
- 500 мл млеко
- 200 мл вода
Подготовка
4 белки убаво се матат со 100 гр шеќер , потоа се додава брашното и мелените ореви, се меша убаво и се пече на подмачкано тавче бр 28.
Фил
Млекото и шеќерот се ставаат да зовријат во меѓувреме се матат жолчките, водата и пудингот и се истураат во зовриеното млеко и се вари филот. Откога ќе се олади се додава 250 гр маргарин и се мати. Филот се дели на 2 дела во првиот дел се рендаат наполитанките, а во вториот дел се додава 100 гр стопено чоколадо. Се става кората врз неа се става првиот фил се мазни и потоа се додава врз него и вториот фил со чоколадо.
Слатката павлака се мати убаво и потоа се става површината на тортата се измазнува и се наросува со чоколадни трошки.