Киндер Пингвин
Состојки
- Пандишпан
- 5 јајца
- 5 лажици шеќер
- 5 лажици топла вода
- 5 лажици брашно
- 1 пециво
- 2 лажици какао
- Фил
- 500мл слатка павлака
- 10гр желатин
- Глазура
- 200гр чоколадо
- 70гр маргарин
- 5 лажици млеко
- 3 лажици шеќер
Подготовка
Дојде ред и на познатата Киндер пингвин торта да се проба. Ја гледав
доста често низ интернет па ете и конечно да ја направам.
1. За пандишпанот изматете ги јајцата со 5 лажици шеќер, потоа
додадете го брашното, пецивото, какаото и водата и промешајте со
лажица. Во плех од шпорет ставете хартија за печење и печете го
пандишпанот на 200 С, 20 мин.
2. Ставете го желатинот со 4 лажици ладна вода и оставете го 10мин да
набубри. Во меѓувреме изматете ја слатката павлака. Набабрениот
желатин стопете го на оган и во тенок млаз додавајте го во изматената
слатка павлака и миксајте кратко да се соединат.
3. За глазурата растопете ги сите состојки на пареа или на тивок оган
и оставете малку да се олади.
4. Оладениот пандишпан пресечето го на пола и врз едната половина
нанесете пола од филот, па глазурата. Ставете го во фрижидер малку да
се стегне глазурата, па потоа нанесете ја и втората половина фил и
вториот пандишпан врз неа.
5. За декорацијата тргнав настрана малку од изматената павлака за да
ја покријам тортата и малку од глазурата.