Потпечена палента со кашкавал
Состојки
- 700мл. вода
- 250гр. палента
- 100гр. маргарин
- 200гр. дробено сирење
- 100гр. кашкавал
- 3 лажици бело брашно
- сол по вкус
- лебни трошки по потреба
Подготовка
Нашиот денешен доручек потпечена палента со кисело млеко.
Во сад на оган ставете ја водата. Кога ќе зоврие турајте ја палентата полека и постојано мешајте со лажица за матење. Додајте го и брашното и продолжете со матење. Пред да ја извадите од оган додадете го и маргаринот. Посолете ставете го и сирењето и во тавчето во кое ќе ја потпекувате палентата ставете лебни трошки и печете 25 мин.на 200 степени. Пред да ја извадите од рерна ставете го кашкавалот и вратете во рената колку да се стопи. Послужете со кисело млеко.