Испечати

Потпечена палента со кашкавал

Потпечена палента со кашкавал

Состојки

  • 700мл. вода
  • 250гр. палента
  • 100гр. маргарин
  • 200гр. дробено сирење
  • 100гр. кашкавал
  • 3 лажици бело брашно
  • сол по вкус
  • лебни трошки по потреба

Подготовка

Нашиот денешен доручек потпечена палента со кисело млеко.
Во сад на оган ставете ја водата. Кога ќе зоврие турајте ја палентата полека и постојано мешајте со лажица за матење. Додајте го и брашното и продолжете со матење. Пред да ја извадите од оган додадете го и маргаринот. Посолете ставете го и сирењето и во тавчето во кое ќе ја потпекувате палентата ставете лебни трошки и печете 25 мин.на 200 степени. Пред да ја извадите од рерна ставете го кашкавалот и вратете во рената колку да се стопи. Послужете со кисело млеко.