Испечати

Памук кифли

Памук кифли

Состојки

  • 1100-1300 гр брашно
  • 1 квасец
  • 1 пециво
  • 1 лажица сол
  • 2 лажици шеќер
  • 100 мл масло
  • 250 мл млеко
  • 200 мл јогурт
  • 200 мл кисела вода
  • 1 јајце
  • 1 јајце за премачкување
  • 50 гр сусам

Подготовка

Денешниот појадок беа овие меки кифли како памук.
Нема сукање, нема маргарини, едноставни, вкусни, меки, брзи.

Најпрво во млакото млеко ставете го шеќерот, квасецот и малку брашно.
Измешајте убаво и нека почни квасецот да се активира.
Постепено во вангличката додајте ги сите течни состојки, солта, јајцето, пецивото и се додава брашното.
Се замесува тесто да биде понамеко.
Оставете го 15 минути покриено со крпа да кисни.
Потоа тестото се дели на 6 топки.
Се сучат корички, се сечат на парчиња и се виткаат кифли.
Јас така постапив со 3 топки.
Од останатите 3 топки правев полжавчиња.
Прво се прават мали ѓузлемина, се тегнат со раце како молив, од внатрешната страна се засекуваат со нож на отприлика 5 мм, и се витка полжавче.
Се редат кифлите во плехови за печење, се премачкуваат со 1 изматено јајце, се наросуваат со сусам, киснат 15 минути и се печат.
Испечени се редат на решетка и се покриваат со чиста крпа да одстојат 10 минути.

Фали сирење, јогурт и ете го појадокот.