Испечати

Кременадли со сенф и соја сос

Кременадли со сенф и соја сос

Состојки

  • 2 кременадли
  • 2 полни лажици сенф
  • 1 неполна лажичка куркума
  • 1 филџан(од 100мл) соја сос
  • 1 помало парче свеж ѓумбир
  • 3 моркови
  • по потреба мешан сув зачин, црн бибер, маслиново масло
  • по потреба топла вода

Подготовка

Сенфот измешајте го со мешан сув зачин, куркума и црн бибер и премачкајте ги кременадлите.
Во тава на оган ставете маслиново масло да се загрее.
Ставете ги кременадлите и пропржете ги од двете страни.
Потоа додајте го соја сосот и намалете го огнот на најтивко.
Откако ќе провријат со соја сосот налејте малку топла вода.
Додајте го ренданиот ѓумбир и морковот исечен на кругови.
Покријте ја тавата со капак и оставете да се готви на тивок оган.
Повремено превртувајте ги кременадлите и налевајте топла вода.

Послужете ги со свежа салата, во мојот случај со салата од свежи краставици.