Мафини со цреши
Состојки
- 4 јајца
- 1 ванила
- 1 мало лажиче пециво
- 5 лажици шеќер
- 100 гр путер
- 1 лажица ликер од цреша
- 150 гр брашно
- 250 гр цреши
- 1 лажиче рендана кора од лимон
- За глазура
- 1 паковка тортенгус или желатин
- 200 гр вода
- 5-6 лаж шеќер
Подготовка
Црешите ги миеме и им ги вадиме семките.
Матиме путер и шеќер, па додаваме ванила и кора од лимон.
Полеваме ликер од цреши.
Додаваме пополека јајце по јајце и матиме, па додаваме брашно помешано со пециво. Наросуваме прстофат сол.
Од брашното делиме една лажица во која ги промешуваме црешите.
Така извалкани во брашното ги додаваме во смесата и промешуваме со лажица. Полниме книжни корпички и печеме во калап за мафини.
Кога се топли ги прелеваме со глазура од тортенгуст или желатин помешан со парчиња цреши, 5-6 лаж шеќер и 200 мл вода.
Оставете да изладат и служете.
Оваа смеса ја користам и за колач. Печам во долгнавест плех и откако ќе згусме и излади глазурата го сечам колачот. Еве ќе прикажам слика и од колачот.
На здравје