Испечати

Мафини со цреши

Мафини со цреши

Состојки

  • 4 јајца
  • 1 ванила
  • 1 мало лажиче пециво
  • 5 лажици шеќер
  • 100 гр путер
  • 1 лажица ликер од цреша
  • 150 гр брашно
  • 250 гр цреши
  • 1 лажиче рендана кора од лимон
  • За глазура
  • 1 паковка тортенгус или желатин
  • 200 гр вода
  • 5-6 лаж шеќер

Подготовка

Црешите ги миеме и им ги вадиме семките.
Матиме путер и шеќер, па додаваме ванила и кора од лимон.
Полеваме ликер од цреши.
Додаваме пополека јајце по јајце и матиме, па додаваме брашно помешано со пециво. Наросуваме прстофат сол.
Од брашното делиме една лажица во која ги промешуваме црешите.
Така извалкани во брашното ги додаваме во смесата и промешуваме со лажица. Полниме книжни корпички и печеме во калап за мафини.
Кога се топли ги прелеваме со глазура од тортенгуст или желатин помешан со парчиња цреши, 5-6 лаж шеќер и 200 мл вода.
Оставете да изладат и служете.
Оваа смеса ја користам и за колач. Печам во долгнавест плех и откако ќе згусме и излади глазурата го сечам колачот. Еве ќе прикажам слика и од колачот.
На здравје