Испечати

Фузили во доматен сос со свежи колбаси

Фузили во доматен сос со свежи колбаси

Состојки

  • 320гр. фузили(спирални макарони)
  • 450гр. свински колбаси од свежо месо
  • 2 млади кромидчиња (само белиот дел)
  • 3 чешниња лук
  • 50мл. бело вино
  • 2 лажици соја сос
  • 250мл. доматна салса
  • 1 лажичка концентрат паста од домати
  • 1 неполна лажичка сув мајоран
  • 1 помало гранче целер
  • по потреба сол, црн бибер, маслиново масло

Подготовка

Во поголема количина солена зовриена вода ставете ги фузилите да се варат.

Во меѓувреме подгответе го сосот.
На колбасите отстранете им ја обвивката и со раце иситнете го месото.
Во тава на оган ставете го месото од колбасот и малку маслиново масло.
Додајте ги сецканите млади кромидчиња, лукот и целерот.
Откако ќе се запржи додајте го виното.
Посолете и наросете црн бибер.
Оставете да се готви на тивок оган.
Откако виното ќе испари додајте ја доматната салса, концентратот од домати, мајоранот и соја сосот.
Промешајте и оставете на тивок оган да се готви додека сосот стане прилично густ.

Сварените фузили исцедете ги од водата и попрскајте ги со маслиново масло за да не се залепат.
Во чинија за сервирање ставете од макароните и одозгора од сосот.