Пилешки ќофтиња полнети со кашкавал и виршла
Состојки
- 500гр пилешки прсти
- 1 јајце
- 1 лажица презла
- 1 лажичка мешан зачин
- 1 лажичка буковец
- 1/2 лажичка оригано
- 100гр кашкавал
- 1 пилешка виршла
- 100гр презла
- 1 јајце
- 50гр сусам
Подготовка
Пилешките прсти ги сецкаме во сецко. Во нив го додаваме мешан зачин, буковецот, презлата, ориганото и замесуваме со едно јајце. Со намрсени раце формираме ќофте на средина ставаме малку рендан кашкавал и виршла која сме ја исекле на еден сантиметар. Од една голема виршла добивате десет мали парчиња. Секое наполнето ќофте го затвараме и ставаме во изматено јајце. Ќофтето го префрламе во презла со сусам и го валкаме од сите страни. Вака подготвените ќофтиња ги пржиме во делимано тава за пржење на тивок огин.
Добар апетит!!!
Од оваа количина подготвуваме десет ќофтиња.