Испечати

Пилешки ќофтиња полнети со кашкавал и виршла

Пилешки ќофтиња полнети со кашкавал и виршла

Состојки

  • 500гр пилешки прсти
  • 1 јајце
  • 1 лажица презла
  • 1 лажичка мешан зачин
  • 1 лажичка буковец
  • 1/2 лажичка оригано
  • 100гр кашкавал
  • 1 пилешка виршла
  • 100гр презла
  • 1 јајце
  • 50гр сусам

Подготовка

Пилешките прсти ги сецкаме во сецко. Во нив го додаваме мешан зачин, буковецот, презлата, ориганото и замесуваме со едно јајце. Со намрсени раце формираме ќофте на средина ставаме малку рендан кашкавал и виршла која сме ја исекле на еден сантиметар. Од една голема виршла добивате десет мали парчиња. Секое наполнето ќофте го затвараме и ставаме во изматено јајце. Ќофтето го префрламе во презла со сусам и го валкаме од сите страни. Вака подготвените ќофтиња ги пржиме во делимано тава за пржење на тивок огин.
Добар апетит!!!
Од оваа количина подготвуваме десет ќофтиња.