Венец со мармалад и ореви
Состојки
- 1 пресен квасец
- 700гр. брашно
- 5 лажици шеќер
- 200мл. млако млеко
- 2 јајца
- 150гр. растопен маргарин
- за филот
- 100гр. мармалад
- 200гр. сецкани ореви
- 1 лажиче цимет
- 1 ванила
- 1 рендан лимон
Подготовка
Сладок венец за мене лично многу вкусен со шоља кафе одлична комбинација.
Најпрво го зафаќаме квасецот и го оставаме да надојди и потоа го месиме со брашното, шеќерот, јајцата растопениот маргарин и постепено го додаваме и млекото. Месиме средно меко тесто и го оставаме да надојди околу 45 мин.
Потоа од тестото сучиме кора и на целата површина ставаме од филот. Кората ја виткаме во ролат и го засекуваме по должина, но не до крај,отприлика оставаме по 2 см.до краевите. Ги виткаме краевите во вид на венец, но внимавајте филованите страни секогаш треба да бидат горе. Венецот го ставаме во намрсено тавче и пак го оставаме да надојди. Печиме на 180 степени околу 40 мин. На здравје !!!